De ce inițiativă Vot 2.0?

2017 anul repoziționării și reașezării politice - un drum sortit eșecului

La începutul anului 2017, începea un nou drum politic pentru țara noastră, un drum care cu siguranță presupunea multe piedici și obstacole, multe provocări, dar totodată care oferea celor care fuseseră investiți cu votul popular o șansă aparte de a realiza lucruri spectaculoase, trainice, lucruri care puteau să rămână de referință în istoria noastră ca și nație.

Un nou început…pierdut

Așadar, noua coaliție de guvernare se instala la putere cu o largă, covârșitoare și, îndrăznesc să spun, istorică majoritate. Cu toate acestea, în ciuda promisiunilor electorale (mai mult sau mai puțin fezabile – din păcate în mare parte nefezabile), prima măsură de impact a noului guvern a reprezentat-o, deja infama, ordonanță 13, a cărei istorie o cunoaștem cu toții, și care nu face obiectul acestei discuții. Ce vreau însă să discut cu voi sunt consecinţele pe care emiterea acestei ordonanțe le-a generat în societatea noastră.

Îmi aduc aminte cu claritate zilele ce au urmat emiterii ordonanței, îmi aduc aminte frigul, îmi aduc aminte oamenii, îmi aduc aminte dezbaterile și îmi aduc aminte nesimțirea, aroganța și ignoranța guvernării, DAR ce mai îmi aduc aminte este o întrebare întâmplătoare pe care am adresat-o câtorva dintre cei pe care i-am întâlnit în strada: „ai fost la vot?”

Din păcate, răspunsurile pe care le-am primit au fost într-o majoritate covârșitoare negative: „nu, n-am avut timp”, „nu, n-am ajuns acasă”, „nu, nu aveam cu cine sa votez”…

Trebuie să găsim o soluție

Din perspectiva unui om care a votat de fiecare dată recunosc că răspunsurile pe care le-am primit m-au dezamăgit, dar m-au și impulsionat să fac ceva pentru a trezi în conștiința oamenilor dorința de a ieși la vot, de a înțelege importanța exercitării acestui drept fundamental și nu în ultimul rând, de a da naștere acelui sentiment de apartenență la comunitatea în care trăim. Vreau să conștientizăm legătura directă care există între cetățean și comunitatea în care el trăiește și a legăturii dintre cetățean și reprezentantul său de la nivel local și național.

Așa am ajuns, să fac un pas în spate și să reflectez asupra posibilelor modalități prin care fiecare dintre cei cu care am vorbit în acele seri friguroase de început de an să nu mai stea în pasivitate la următoarele alegeri și să spun un DA hotărât ieșirii la vot, DA – implicării cetățenești, dincolo de participarea la proteste și DA – asumării în totalitate a dreptului dar și a obligației de a fi un cetățean veritabil, autentic, dedicat și implicat.

Nu vreau să critic o guvernare de dragul de a o critica și nu promovez un discurs demagogic, am însă ca scop foarte clar și bine definit, reprezentat de tragerea unor semnale de alarmă, de educare și împingere a oamenilor spre descoperirea „votului” și a celorlalte „unelte” pe care noi ca cetățeni le avem la dispoziție pentru a ne proteja de derapajele pe care reprezentanții noștri le au atât de des!

Și totuși ce s-a întâmplat în ultimii ani?

Ce constat, la mai bine de un an și jumătate de când actualul guvern (în oricare dintre cele 3 variante ale sale de până acum) a venit la conducere și de când începea totodată perioada protestelor împotriva guvernării, este că nu s-a realizat absolut niciun proiect palpabil în toată țara.

Nu s-a mișcat nici măcar o piatră în construcția autostrăzilor mult promise, nu s-a pus nicio cărămidă la noile spitale regionale, nu s-au absorbit fonduri europene, nu s-a prezentat un proiect de țară fezabil, nu s-a făcut niciun pas spre digitalizarea și eficientizarea administrației publice, nu s-a investit în educația copiilor noștri, nu s-a acordat respectul și atenţia datorată seniorilor noștri, nu s-a facilitat dezvoltarea mediului antreprenorial și nu au fost încurajați investitorii străini și marii angajatorii (probabil fiindcă aceștia sunt o forță obscură care împreună cu Soroș ne fură sufletul….)

Ce s-a întâmplat totuși în această perioadă…destul de simplu: s-au scris legi, în domeniul justiției, de ce? Pentru că asta era cea mai mare prioritate a întregii țări…evident, că sunt sarcastic, aceste demersuri nu erau necesare.

Desigur, legile penale pot fi îmbunătățite oricând, politica penală a unui stat trebuie să evolueze și să se plieze realităților societăţii, însă de aici și până la a ciopârți tot ce înseamnă sistem de legi vizând organizare justiției sau legi în materie penală este o diferență de neimaginat, o diferență infinită.

În plus, veți auzi frecvent în „media independentă” cum PSD – ALDE, a mărit salariile și pensiile… Cam orice guvernare poate face asta pe termen scurt, absolut oricine. Închipuiți-vă că aveți un buget alocat pentru o lună de zile de 1600 de lei, și vă planificați ca în fiecare săptămână să nu cheltuiți mai mult de 400 lei. Totuși în prima săptămână cheltuiți 600 de lei, iar în a două 700 de lei…cam câți bani credeți că veți mai avea pentru săptămâna 2 și 3…cam asta face actualul guvern. De unde este acoperită această gaură…păi voi de unde ați acoperi această gaură…vă împrumutați, rămâneți datori sau vindeți lucruri…asta face și guvernul.

Diferența majoră însă dintre un om, privit individual, și un stat, privit ca o societate formată din numeroși indivizi, este faptul că, datoriile pe care guvernul actual le angajează, le angajează în numele nostru al tuturor, nu al unor indivizi membri ai unui partid sau ai unui guvern și nu o face pentru durata propriului mandat ci o face pentru generații întregi de acum înainte.

Astfel de lucruri sunt ușor de înțeles, nu este nevoie de studii complicate sau analize sofisticate ca noi, noi toți, să înțelegem ce se întâmplă în țara noastră și cu viitorul nostru.

Ce este de făcut?

Ce rămâne de făcut este ca NOI, NOI TOȚI să ne implicăm și să nu mai lăsăm ca votul nostru să fie furat, să fie devalorizat sau ignorat. NOI avem datoria să ne implicăm și să facem acest lucru în mod activ. Eu am ales pentru acest moment să trag acest semnal de alarmă și o voi face în continuare fiindcă, cred că este de datoria mea să lupt pentru lucrurile în care cred, așa cum vă încurajez pe voi toți să faceți ceva, fiindcă cu toții putem face o schimbare, mai ales atunci când găsim acea dorință arzătoare de a schimba ceva cu adevărat!

Mergeți la vot, discutați despre vot, despre candidați, despre proiecte, despre promisiunile electorale și fiți mereu implicați, doar în felul acesta vom reuși să schimbăm percepția întregii societății referitoare la raportul de forțe care trebuie să existe între ales și alegător. Totodată, doar în acest mod vom răsturna actualul status quo al „confortului moral” de care se bucură actuala clasă politică care consideră că nu trebuie să dea socoteală absolut nimănui, care nici măcar nu concepe existența demisiei de onoare ori care nu are nici cea mai mică viziune sau chiar înțelegere primară cu privire la care este rolul acesteia în preajma anului 2020.

Fiți exigenți, pretențioși, nu acceptați să fiți manipulați și nu renunțați să fiți implicați – MERGEȚI LA VOT!