Unde suntem astăzi De unde plecăm!

Primul pas în rezolvarea unei probleme o reprezintă tocmai conștientizarea problemei, așa că este foarte important să înțelegem care este punctul de plecare pe acest drum.

Împreună vom vedea o Românie a discrepanțelor. O țară în care mediul rural și cel urban au un comportament foarte diferit în ceea ce privește modul în care percep procesul de votare.

Votantul urban și votantul rural

Care sunt cauzele care duc sau mai bine zis alimentează acest mod diferit de a percepe „votul”? Evident acestea sunt foarte numeroase și subiective, însă trebuie să subliniez că votantul din mediul rural este de cele mai multe ori un „votant captiv” în fața aparatului partidelor clasice, în timp ce votantul din mediul urban este de multe ori un votant mai pretențios și totuși în mod paradoxal și dezinteresat în același timp, când vine vorba de participarea la procesul de votare.

Sesizez cu regret că tocmai alegătorul urban, mai informat și mult mai pretențios, îmbrățișează absenteismul electoral, urmând ca în perioada următoare să critice cel mai vehement clasa politică (de altfel dezastruoasă) care a reușit să acapareze puterea.

Mesajul pe care vreau să îl transmit, un veritabil semnal de alarmă, este acela că pasivitatea în ziua votului este cea care ne poate costa 4 ani de nemulțumire acutizată, așa că vă îndemn pe toți să faceți acest simplu demers democratic și cetățenesc și în ziua în care sunt organizate alegeri (orice fel de alegeri) ieșiți din casă și mergeți la vot!

9,5 milioane de oameni absenți

Revenind la analiza de astăzi observăm că din totalul de 18,3 milioane de alegători aflați pe listele electorale la alegerile din 2016 (DA 18,3 milioane!!!) la vot au participat doar 8,8 milioane – echivalentul a 48,4%, ceea ce se transpune într-un număr de aproape 9,5 milioane de oameni care nu au vot – echivalentul a 51,6%.

Mai mult decât atât, ceea ce este și mai interesant de urmărit este distribuția votului între mediul rural și urban. Astfel, din cele 8,8 milioane de votanți, 5,3 milioane de votanți au fost din mediul rural în timp ce din mediul urban s-au prezentat la vot doar 3,5 milioane de alegatori. Procentual vorbind, dacă în mediul rural s-au prezentat la vot 59,7% din totalul celor prezenți, alegătorii din mediul urban nu au reprezentat decât 39,8% din total.

Prezența real în urban 30%

Pentru a ne forma o imagine completă trebuie să amintim și faptul că în România anului 2016, doar 43,6% din totalul populației trăia în mediul rural, restul de 56,4% trăind în mediul urban, transformând astfel prezența reală la vot din mediul urban, la nivel de țară la un procent de sub 30%.

Noi suntem datori să nu mai tolerăm o astfel de situație. Nu putem să așteptăm la nesfârșit ca 30% din votanți să fie cei care să decidă soarta tuturor celorlalți. Este de datoria noastră să vorbim cu copiii și părinții noștri, cu colegii de birou, cu prietenii și cu vecinii, despre datoria pe care cu toții o avem unul față de altul.

Nu putem să fim etern nemulțumiți de clasa politică existentă și să sperăm că ea se va schimba atâta timp cât în ziua votului rămânem în casele noastre și găsindu-ne altă preocupare, refuzând să ne răpim 20 de minute din timpul nostru.

#VforVOTE #EUvotez #Vot2punctZERO