Câți locuitori suntem în Sectorul 1?

Trăim în Sectorul 1, lucrăm în Sectorul 1, ne plimbăm prin Sectorul 1, dar știm cu adevărat tot ce este de știut despre comunitatea noastră?

Trăim în Sectorul 1, lucrăm în Sectorul 1, ne plimbăm prin Sectorul 1, dar știm cu adevărat tot ce este de știut despre comunitatea noastră?

Vă invit ca împreună să descoperim mai bine comunitatea în care trăim.

Câți locuitori suntem în Sectorul 1?

În total suntem 246.646 de suflete care sunt domiciliate în Sectorul 1. Cu siguranță mai sunt mulți alți locuitori ai Sectorului 1 care însă până acum nu și-au înregistrat domiciliul la noua adresă la care locuiesc în mod permanent.

În cifre statistice reprezentăm doar 11,71% din totalul locuitorilor Bucureștiului. Doamnele și domnișoare din Sector 1 depășesc numeric populația masculină, fiind o proporție de 54,18% (133.622) sex feminin față de 45,82% (113.024) sex masculin.

Ca și distribuție pe grupe de vârste, sectorul nostru se prezintă astfel:

  • copii și tinerii de până în 19 ani, reprezintă 17,11%;
  • tinerii și adulții cu vârstă între 20 – 44 ani, reprezintă 35,41%;
  • adulții cu vârstă între 45 – 59 ani, reprezintă 20,81%;
  • adulții de peste 60 de ani, reprezintă 26,68%.

Deși la o primă vedere populația Sectorului 1 pare relativ echilibrată, trebuie să tragem un semnal de alarmă cu privire la tinerii din sectorul nostru! Avem o populație care îmbătrânește rapid și care nu are la bază o nouă generație de tineri care să vină din spate și să susțină bunăstarea viitorilor seniori.

Astfel, deși e valabil la nivelul întregii țări, este nevoie ca Sectorul 1 să încurajeze nașterea copiilor și să sprijine familiile care pleacă pe acest drum. Pentru asta însă să nu uităm că simple pachete de „felicitare” la nașterea copiilor nu sunt suficiente, ci trebuie că Sectorul 1 să ofere tinerelor familii:

  • posibilități de angajare în domenii performante, stimulând mediul de afaceri, creând confortul tinerelor familii cu privire la un venit care să asigure o viață liniștită și posibilitatea susținerii noului membru al familiei;
  • opțiuni pentru educarea și supravegherea copiilor din cele mai fragede etape ale vieții acestora, prin regândirea proceselor educaționale mai ales în ceea ce privește școlile și grădinițele;
  • un „spațiu de viață” în care să își poată desfășura armonios activitatea de zi cu zi și alternative de petrece împreună cu familia și comunitatea a timpului liber, prin regândirea spațiului urban și a spațiilor de recreere din oraș.

Locuitorii Sectorului 1 care încă nu și-au înregistrat domiciliul/reședința

La fel ca întregul București și Sectorul 1 are această problemă particulară – lipsa unei evidențe clare a cetățenilor din cadrul sectorului, fiindcă nu toți cei care vin aici să lucreze, să studieze, să locuiască își și înregistrează modificarea domiciliului/reședinței.

Așa că profit de această să mă adresez vouă, locuitori ai Sectorului 1, care nu v-ați documentat încă noul domiciliu. Dincolo de faptul că înregistrarea la noua adresă de reședință este o obligație legală, înregistrarea noului domiciliul sau a reședinței este un demers care vă este vouă de ajutor.

Beneficii

În acest mod, puteți să vă adresați cu mult mai multă ușurință autorităților publice din raza Sectorului 1, nemaifiind nevoiți să vă adresați administrațiilor din alte sectoare sau din alte orașe de unde ați venit în București. Totodată, vă puteți exercita fără să fiți stingheriți dreptul de vot, atât cu prilejul alegerilor locale cât și parlamentare.

Dacă vă aflați într-o situație socială dificilă sau dacă o astfel de situație apare în viitor, veți putea să solicitați primăriei Sectorului 1 și instituțiilor subordonate ca acestea să vă asiste în perioada respectivă, venind în sprijinul vostru, acesta fiind un drept al vostru.

Totodată, și acum profit să mă adresez părinților sau viitorilor părinți, înregistrarea domiciliului/reședinței, produce efecte și față de copiii voștri, fiindcă în acest mod veți avea posibilitatea să vă înregistrați/înscrieți copiii la grădinițele/școlile din domiciliului vostru, fără a mai fi necesară parcurgerea unor demersuri anevoioase.

Nu în ultimul rând, toți studenții trebuie să știe că au posibilitatea să își înregistreze reședința în cadrul căminelor studențești unde sunt cazați, iar Sectorul 1 nu face excepție în ceea ce privește statutul de gazdă pentru tinerii veniți la facultate. În acest fel și voi veți avea beneficii pe lângă posibilitatea de a vota în Sectorul 1, nu uitați că puteți spre exemplu să faceți școala de șoferi și să susțineți examenul pentru obținerea permisului de conducere chiar aici în București, nemaifiind necesar să mergeți în orașul vostru natal.

Așadar, pentru cetățenii care locuiesc în Sectorul 1 dar nu și-au documentat încă noua adresă vă invit să găsiți informații suplimentare mai jos cu privire la procedura de eliberare CI vizând schimbarea domiciliului sau înscrierea mențiunii despre reședință:

http://www.starecivila1.ro/ep-17/

http://www.starecivila1.ro/ep-19/

Mai jos găsiți și adresa exactă unde puteți finaliza procedura de documentare a noii adrese de domiciliu/reședință.