Horia Grigorescu

Noi suntem schimbarea pe care ne-o dorim și pentru a produce această schimbare ingredientul de baza de care avem nevoie este curajul.

Noi suntem singurii care putem produce, în societatea în care trăim, acea schimbare pe care ne-o dorim. Tot noi suntem singurii care putem lupta pentru idealurile noastre.

Pentru a aduce la lumină schimbarea pe care o ne-o dorim și pentru a susține idealurile noastre trebuie însă să avem o puternică doză de curaj, DOAR CURAJ.

Idealurile și dorința de schimbare trebuie să fie dublate de valori puternice, care să ne definească, cu care să ne identificăm și care în esență să reprezinte propria noastră structură de rezistență.

Despre mine

Sunt Horia Grigorescu, un tânăr de aproape 30 de ani și m-am născut în data de 21 septembrie 1988. Totodată, sunt tatăl unei fetițe de 8 ani și mă simt dator să aduc un aport, oricât de mic ar fi el, pentru schimbarea înspre mai bine a societății în care trăiesc eu și mai presus de asta în care va trăi copilul meu.

Sunt convins că și tu împărtășești valorile pe care încerc să le promovez și vreau să știi că nu ești singur în demersul tău de a schimba ceva. Te încurajez să ai curaj și împreună vom reuși tot ceea ce ne propunem.

Dar, să o luam cu începutul. M-am născut în Constanţa și mare parte din viața mi-am petrecut-o în acest oraș de care sunt și voi rămâne mereu profund atașat. Am locuit la doi pași de parcul Tăbăcărie, în cartierul Tomis III. Școala generală am făcut-o tot în cartier, ca mai toți prietenii mei din copilărie, fiind elev al Școlii Generale nr. 6. Școala noastră era foarte aproape de stadionul „Farul” , și așa am devenit un suporter înfocat al acestei echipe care a fost și rămâne echipa mea de suflet.

Mai apoi, liceul l-am urmat la Colegiul Național Mircea cel Bătrân, unde am început să mă conturez din ce în ce mai mult ca și viitor adult. Ca și traseu academic a urmat o nouă etapa, când am decis să urmez o carieră juridică, așa că timp de 4 ani am urmat cursurile facultății de drept din cadrul Universității Ovidius, obținând diploma de licență în științe juridice.

În timpul anului 4 de facultate, am plecat la București pentru un internship prelungit în cadrul unei case de avocatură de prestigiu. Ulterior după finalizarea facultății, am revenit în cadrul aceleiași case de avocatură, însă de această dată din postura de tânăr avocat, promovând examenul de admitere în barou în același an.

Astăzi, îmi desfășor în continuare cu plăcere și mândrie profesia de avocat tot în cadrul uneia dintre cele mai renumite case de avocatură din România , iar noul oraș în care mă simt acasă este Bucureștiul, fiind unul dintre locuitorii Sectorului 1.

Cele două Românii

Experiența de viață, profesională și socială de până acum mi-au oferit posibilitatea să descopăr două Românii, ambele de-o potrivă fascinante, vibrante, pline de efervescență și totuși radical diferite.

O Românie, în care valorile profesionale occidentale s-au transferat și împământenit pe deplin în cadrul organizațiilor autohtone, în care performanța și realizările sunt ridicate la rang de valori esențiale, în care eficiența este pilonul de bază al dezvoltări constante, unde creativitatea „organizată” este cultivată, în care formalismul excesiv a fost eliminat, unde digitalizare este o normalitate, în care viziunea și planificarea pe termen lung sunt un mod de lucru și în care barierele de orice fel au fost eliminate.

Pe de altă parte, ce de-a doua Românie pe care am descoperit-o este o Românie a plafonării, a vizunii pe termen scurt, a lipsei de predictibilitate, a formalismului excesiv, a rigidității și rezistenței la transformare și evoluție, a prețuirii excesive a relațiilor de cumetrie, a interesului personal, a lipsei de responsabilitate și a hiperbolizării respectului datorat „funcției”.

Cred că România, poate deveni una unitară, în care să nu mai vorbim despre două Românii, în care valorile să fie cele care să ne ghideze viitorul, profesionalismul deciziile și respectul unul față de altul interacțiunile cotidiene. Pentru a reuși să facem toate acestea avem nevoie de un ingredient de baza, iar acesta este DOAR CURAJUL.

Doar curaj!

Doar curajul, de a spune lucrurilor pe nume, ne va face să nu mai rămâne blocați în practici arhaice și ineficiente.

Doar curajul de a ne uni, toți împreună, și de a depăși ideile preconcepute pe care fiecare dintre noi le avem, ne va face să avem o fundație sănătoasă pe care să construim și să nu ne mai sabotăm.

Doar curajul de a ne face noi înșine o autocritică constructivă ne va ajuta să devenim noi, fiecare dintre noi, mai buni în tot ceea ce facem, să ne corectăm greșelile și să învățăm din acestea.

Doar curajul de a face front comun în fața nedreptăților și injustițiilor ne va face să prețuim lucrurile pe care le vom dezvolta și să apărăm ce dezvoltă cei de lângă noi.

Doar curajul de a visa, de a spera, de a aspira la progres, este cel care ne va face să demarăm proiectele individuale și colective de care fiecare comunitate, dar și țara ca un tot unitar, au atât de mare nevoie.

Eu vreau să insuflu mai departe acest curaj, vreau să devenim uniți, vreau să devenim puternici și vreau să împărățim valori de bază comune. Împreună, vom descoperi acest curaj.

Cred cu tărie

Pentru că m-ai ascultat până aici mi se pare corect să împărtășesc cu tine care sunt valorile mele, valorile în care eu cred cu tărie:

Unitate, solidaritate și mândrie națională. Aceste valori pot elimina decalajele existente în societatea românească. Noi suntem datori să investim unii în alții și să ne sprijinim atunci când ne confruntăm cu o problemă. Suntem datori să tragem toți în aceeaşi direcție, o direcție a progresului și a evoluției. Doar așa vom reuși să ne redescoperim sentimentul de apartenență națională și de mândrie că suntem români.

Domnia legii – statul de drept, ZERO toleranță față de corupție. Corupția a reprezentat și încă mai reprezintă una dintre principalele probleme ale țării noastre. O țară în care corupția nu este sancționată drastic, în care este tolerată și în care este cronicizată la nivelul cel mai înalt, este o țară sortită eșecului, fiindcă în permanență vor fi promovate nonvalori, nu va exista respectul cuvenit cetățeanului și nu va fi respectat banul public.

Profesionalismul – în funcții publice și eficientizare activității. Profesionalismul și eficientizarea sunt două condiții de bază ale funcționării oricărei organizații. Inclusiv la nivelul statului aceste două pietre de temelie trebuie să fie nelipsite. Doar, având oameni pregătiți în funcții cheie ale statului, de la cel mai înalt la cel mai mic nivel, vom putea avea o țară gestionată, administrată corect, în care să putem duce la bun sfârșit planurile și proiectele așternute de atât de multe ori inutil pe hârtie și abandonate în sertare.

Educație. Deși este ultima valoare din această înșiruire, educația este cea mai importantă valoare pe care trebuie să o îmbrățișăm întru-totul. Doar investind în educarea noilor generații avem o șansă să progresăm. Această investiție este cea mai valoroasă. Copiii care sunt produsul unui sistem de educație performant, vor putea aduce plus valoarea de care avem atât de multă nevoie la acest moment, ei sunt cei care vor putea avea grijă de următoarele generații de seniori, vârstnici ai societății noastre și ei vor fi garanții tuturor celorlalte valori de bază enunțate mai sus. Este obligația noastă să le asigurăm lor dar și nouă un astfel de viitor.

Prioritate pentru dezvoltare

Fundamentându-mă pe aceste patru valori de bază, după care aspir să mă ghidez în permanență, consider că în societatea noastră la acest moment se impune:

  • Stimularea spiritului civic. Este necesară îmbrățișarea, la nivel național, a bugetării participative, cointeresarea cetățenilor pentru implementarea politicilor publice și sociale și consultarea directă și constantă a cetățenilor în ceea ce privește măsurile care se implementează (de la nivel de investiții ce urmează să se realizeze în comunitatea lor până la direcția pe care țara trebuie să o urmeze pe plan extern).
  • Reformarea sistemului electoral, prin implementarea democrației directe participative. Sistemul electoral trebuie să fie unul care să emane legitimitate și reprezentativitate. Procedura de votare și modalitate de candidare la ocuparea unei funcții publice trebuie să fie ușurată. Totodată, trebuie ruptă dependența aleșilor publici de partidele politice blocate în sistemul „clasic” de desemnare a candidaților, care nu fac altceva decât să dea naștere clientelismului politic.
  • Reașezarea conceptului de „carieră” politică. Politica nu este o meserie, este o responsabilitate si un “job” temporar. Funcția publică este „procura” acordată de alegători alesului public, acesta fiind dator să respecte obligațiile transmise de cetățeni acestuia pentru o perioadă de timp limitată.
  • Digitalizarea deplina a societăţii în tot ce înseamnă interacțiunea cu statul cât și gestionarea activității curente a instituțiilor statului (atât la nivel macro cât și micro);
  • Redobândirea mândriei naționale și poziționarea României în cadrul Uniunii Europene.
  • Dezvoltarea spiritului de unitate națională și reaproprierea tuturor cetățenilor sub umbrela unor valori comune.
  • Regândirea din temelii a întregului concept de educație. Nu doar educarea generațiilor tinere trebuie să fie o prioritate. O atenție deosebită trebuie acordată și educării adulților atât în ceea ce privește valorile sociale dar și în ceea ce privește expertiza tehnică (profesională și digitală).
  • Consensul în ceea ce privește dezvoltarea unei viziuni pe termen lung cu privire la direcția țării atât la nivel macro cât și la nivel de ramură.
  • Adaptarea la noile realități sociale, culturale, economice și tehnologice.

Fiecare dintre noi poate avea propria lui viziune cu privire la direcțiile punctuale pe care consideră că trebuie să le urmeze comunitatea din care face parte. Această diversitate este tocmai acel liant de care societatea noastră are nevoie, pentru a pune însă în mișcare toate planurile, visele, așteptările noastre este nevoie de un catalizator, iar acel catalizator este CURAJUL.

Așadar, ca un cuvânt de încheiere vă îndemn să îndrăzniți și veți găsi mulți alți oameni care să împărtășească valorile voastre, valorile noastre comune.

Împreună și uniți descoperim CURAJUL.